Interfaţa pentru utilizator in SolidWorks (partea 2)

Vizualizări umbrite şi dinamice
 Vizualizările umbrite permit figurarea caracteristicilor create cu anticipaţie.
Spre exemplu, atunci când se creează o extrudare, imediat ce apare panoul de proprietăţi Extrude, caracteristica este figurată sub forma unei vizualizări umbrite.
Se pot efectua operaţii de rotire, translatare, zoom şi se pot seta vederi standard având vizualizarea umbrită activă.
Atunci când se creează sau editează o caracteristică ce suportă vizualizări dinamice, va apărea în spaţiul grafic vizualizarea dinamică a modului în care modelul se modifică pe măsură ce este deplasat cursorul. La început va apărea o vizualizare umbrită. Pentru a genera vizualizarea dinamică, se va da clic pe manipulatorul din vizualizarea umbrită şi se va trage cu ajutorul cursorului.
Împărţirea spaţiului grafic
Suprafaţa grafică poate fi împărţită într-o dispunere de două sau patru vederi, care să afişeze orientări diferite ale aceluiaşi model. Pentru a realiza acest lucru se seleateaza comanda adecvata din meniul Window, Viewport. In partea stanga jos a fiecarei vederi apare denumirea acesteia. Daca vederile sunt conectate, denumirea lor va fi precedata de o pictograma specifica. Pentru a activa sau dezactiva interconectarea vederilor, se da clic dreapta si din meniul afisat se selecteaza comanda Link Views. Atat timp cat vederile sunt conectate acestea nu pot fi rotite liber cu ajutorul mausului, iar operatiile de zoom si translatie se fac sincronizat pentru toate vederile. Se pot conecta doar vederi ortogonale. Daca optiunea Link Views este activa si o vedere nu este conectata, in momentul aducerii acesteia intr-o pozitie ortogonala, va fi conectata automat.
Modul ecran complet (Full Screen) se utilizeaza pentru a mari suprafata grafica.





În acest mod de lucru se ascund:
  • Meniurile
  • Bara de stare
  • Arborele de caracteristici (FeatureManager)
  • Panoul cu instrumente (Task Pane)
Pentru a accesa modul ecran complet  se va selecta opţiunea Full Screen din meniul View.
In spatiul de modelare, sub marginea superioara, se regaseste o bara de instrumente foarte practica, ce contine toate comenzile necesare  pentru manipularea vederilor.
Panoul de activităţi (Task Pane) apare imediat la deschiderea SolidWorks, în partea dreaptă a ferestrei aplicaţiei, şi conţine următoarele pagini:

  • Resurse SolidWorks - Grupuri de comenzi pentru  Începerea lucrului, Comunitate, şi Resurse Online, plus Sfatul zilei.
  • Biblioteca de proiectare - Piese reutilizabile, ansamble, şi alte elemente, inclusiv Biblioteca de caracteristici.
  • File Explorer - O copie a aplicaţiei Windows Explorer, plus DocumenteRecente şi Deschise in SolidWorks. Dacă este adăugat şi un grup PDMWorks, pagina îşi schimbă pictograma  .
  • Căutare - Conţine rezultatele operaţiilor de căutare..
  • Paleta de vederi - Conţine imagini ale vederilor standard, vederilor adnotate, secţiunilor şi desfăşuratelor (piese cu îndoiri) ce pot fi trase în desen.
  • Aspect/PhotoWorks - contine biblioteca cu sabloanele de aspect si ambient. Atunci cand suplimentul PhotoWorks este activat, acest panou contine si iluminarile si decalcomaniile.
  • Recuperare documente - Dacă în caseta de dialog Options, la pagina System Options, rubrica Backup/Recover este activată funcţia de recuperare automată a documentelor şi sistemul îşi întrerupe funcţionarea pe neaşteptate, fişierele recuperate apar în această pagină la următoarea lansare a aplicaţiei.
  • Proprietati definite de utilizator - in acest panou se pot edita proprietatile fisierului, de catre utilizator.




Niciun comentariu: