Proiectarea industriala si programele de modelare 3D

In ultimii ani proiectarea mecanica a evoluat in mod decis catre utilizarea aplicatiilor software, redefinind practic termenul clasic de proiectare.
Modul de lucru la planseta tine de domeniul nostalgiei, iar modelarea virtuala a creat posibilitati de abordare ca timp, spatiu si nivel de complexitate, a unor proiecte din ce in ce mai vaste de catre echipele de proiectanti. Aplicatii din ce in ce mai perfectionate care in urma cu cativa ani erau o utopie, devin acum instrumente de lucru pentru ingineri.
Procesul de proiectare poate fi abordat dinamic si interdisciplinar, permitand simulari, observatii si luarea deciziilor din timp si pe baza unor informatii complete.
Piata de software la randul sau s-a dezvoltat foarte mult pentru a oferi solutii din ce in ce mai performante. Oferta este complexa pentru fiecare segment de proiectare, iar optiunea pentru o aplicatie sau alta a devenit o problema de strategie pentru marile companii din domeniul proiectarii si productiei industriale.
In perioade mai stabile si infloritoare din punct de vedere economic, companiile dezvoltau programe de formare pentru tinerii ingineri, in vederea utilizarii programelor specializate de proiectare. Astazi insa, majoritatea firmelor prefera sa angajeze ingineri cu inalt nivel profesional, deja formati, care cunosc deja aplicatiile de proiectare utilizate de acestea, la un nivel avansat.
Iata de ce cunoasterea la un nivel satisfacator a aplicatiilor de proiectare devine o optiune majora pentru inginerii care doresc sa-si faca o cariera in proiectare.
Pentru a veni in ajutorul acestora am hotarat sa initiem o serie de lectii pe acest blog, pe care le dorim a fi cat mai utile. Am ales ca aplicatie pe care o vom documenta, SolidWorks de la Dassault Systemes, un program de modelare mecanica 3D, ce a marcat in ultimii ani o perfectionare continua, si o extindere a domeniilor de utilizare. Nu avem pretentia unei prezentari complexe si complete a acestuia, ci dorim sa impartasim din experienta noastra celor care au nevoie.



Niciun comentariu: